Seilflyskole

Haugaland Seilflyklubb driver godkjent flyskole, og kan tilby både komplett opplæring fra bunnen av - samt konvertering fra LAPL(A) / PPL(A). Er du innehaver av motorflysertifikat, kan du få påført TMG rettighet i ditt sertifikat.

Skolevirksomheten, som ledes av klubbens Skolesjef, er godkjent av NLF/S og Luftsportstilsynet, og må således fylle en rekke krav. Klubben er medlem av Norges Luftsports Forbund, Seilflyseksjonen.

Du vil få instruksjon av erfarne, sertifiserte seilflyinstruktører. Flyet vårt er meget godt egnet til opplæringsflyging, og vi har fantastisk natur med kort vei til både fjord, fjell og isbreen Folgefonna.

Vi selger intro-turer sammen med erfaren pilot. Her får du anledning til å prøve kontrollene for å se om dette er noe du har lyst til å hive deg på. Turen koster 2500,-, og beløpet får du godskrevet hvis du melder deg på kurs.
Se siden "Introduksjonstur - Gavekort" til venstre i menyen.


Teori

Utføres som selvstudium, og avsluttes med eksamen som avholdes lokalt med enten klubbens skolesjef, alternativt godkjent kontrollant FE(S) fra Luftsportstilsynet.

Teorien er delt opp i 2 bolker. En består av 4 fag - uavhengig av hvilken flyklasse du skal ha sertifikat på:

- Lover og Bestemmelser
- Menneskelige Ytelser- og Begrensninger
- Meteorologi
- Radiotelefoni

I tillegg trenger du følgende fag som er tilpasset det vi driver med, nemlig TMG:

- Flyteori
- Operasjonelle Prosedyrer
- Ytelser- og Flygeplanlegging
- Luftfartøyslære- og Instrumentering
- Navigasjon

Teorifagene og antall fag kan virke overveldende, men er i grunnen veldig overkommelig og interessant.

Teoribok kan kjøpes HER.

Praktisk flyging

Den praktiske opplæringen er delt opp i 18 leksjoner, pluss skolesjekk og oppflyging.

Man starter fra scratch med håndtering av flyet i luften, og beveger seg etterhvert mot landingstrening og navigasjon. I tillegg vil du lære å fly med motoren avslått, kun ved hjelp av oppdrift i form av termikk, hang og bølger. Radiotelefoni blir også flettet inn, og denne rettigheten blir en del av sertifikatet ditt når du er i mål.

Vi har nylig gått fra et nasjonalt system, og over til et felles europeisk regelverk - EASA.
Sertifikatet du får utstedt etter endt opplæring heter SPL (Sailplane Pilot License) med rettighet til å føre TMG (Touring Motor Glider). TMG er det beste fra 2 verdener - man kan både fly på langtur, samt skru av motor og fly kun på elementene de virkelig fine dagene. Dette gjør at vi flyr hele året.

SPL TMG kan enkelt konverteres videre til LAPL-A (motorfly) på kun 3 timer og eventuelt videre til PPL-A på 15 timer for de som ønsker å gå videre mot kommersielle papirer og en karriere som pilot.

De fleste er klare for å fly solo første gang etter i snitt 10-15 timer i luften.
Minstealder for å få fly solo er 15 år, men dette forutsetter at man er "moden nok" - og vil i hvert enkelt tilfelle være en individuell vurdering. Det vi derimot ser, er at jo yngre man er, jo lettere tar du til deg lærdommen instruktøren prøver å formidle. Dette betyr på ingen måte at de som er godt voksne blir mindre dyktige å fly, det tar bare litt mer tid i form av timer i luften. Vi har erfaring med elever fra 15-70 år.

Minimumskrav for å få utstedt sertifikat er:

- 15 timer totaltid
- 2 timer soloflyging
- 1 solo navigasjonsflyging på minimum 150 km, med en landing på fremmed flyplass
- 45 landinger
- Bestått Skolesjekk og Oppflyging
- Man må være fylt 16 år


Vi får ofte spørsmål om hvor lang tid man må regne på å fullføre opplæringen til et seilflysertifikat. Dette er veldig individuelt, men flertallet bruker rundt 1 år med det nye opplegget.
Dette avhenger først og fremst av eleven selv, værforhold, flyets tilstand og instruktørsituasjonen.

Vi har også hatt noen som har fullført hele utdanningsløpet på 4-5 mnd, men da har de stått på veldig.Film som viser en typisk instruksjonstur

En må regne med at det totalt koster ca.kr. 30.000,- Dette skal dekke kostnadene til teorimateriell, leie av fly til praktisk flyging og diverse utgifter som f.eks. legekontroll.

Priser:

Elevbevis, administrert sentralt av NLF: 1500,-
Flytimer med instruktør frem til Solo: 19 500,- (begrenset til 15 timer flytid inkl instruktør)


Ta gjerne kontakt med skolesjef Leif Petter Froestad for mer informasjon på skolesjef(a)hsfk.no eller mobil 916 86 869. Ellers finner du kontaktinfo til alle våre instruktører på "Kontakt Oss" siden i menyen til venstre.